Van Noord naar Zuid en terug: Reizen in Noorwegen

Hallo beste lezers, het is ondertussen al weer even geleden dat ik nog een blogbericht geschreven heb. Ik heb ondertussen er al een paar reisjes op zitten en weer een hele hoop nieuwe ervaringen en herinneringen. Dus het zal een iets langer blogbericht worden dan normaal ;)

Een maand geleden ongeveer zijn we voor 3 dagen naar Tromsø geweest, een prachtig idyllisch stadje hoog in het noorden van de Noorse bergen gelegen. Tromsø , ook wel ‘Parijs van het noorden’ genoemd (maar dan zonder de Eiffeltoren), is een van de grootste steden in het noorden van Noorwegen en is gelegen op een klein eilandje tussen de hoge bergen. Het was heel aangenaam om nog eens in een iets meer verstedelijkt gebied te vertoeven, ook al kunnen wij als Belgen het moeilijk een Stad noemen. We zijn hier enkele dagen bij een familielid van Ellen gebleven en hebben eens even rustig de stad kunnen bekijken. Een mooi stadje dat wel, maar niet zo gigantisch veel te beleven. Buiten de meest noordelijk gelegen universiteit in het westelijk halfrond, een arctische dierentuin (met een 100% authentieke opgezette ijsbeer), enkele winkeltjes en een prachtige kerk (de ishavskatedralen genaamd) is er niet zo heel erg veel te beleven buiten natuurlijk het studentenleven en de gezellige Noorse wintersfeer.
Met naar Tromsø te reizen heb ik voor de eerste keer de Hurtigruten båt genomen, een soort cruise schip dat alle fjorden van Noorwegen afvaart en helemaal van Bergen naar Kirkenes vaart in 5 dagen. Een zeer mooi tripje en echt een aanrader voor wie eens een unieke reis door Noorwegen wil maken.
Al bij al een leuk weekendje maar toch blij om weer thuis in het gezellige Stokmarknes te zijn.
Foto’s [http://s1370.photobucket.com/user/xLePolte/library/Tromso]

Maar ondertussen gaat het dagelijkse leven hier ook gewoon door. Elke dag Noorse lessen op school, zo kunnen we elke dag weer een beetje meer Noors spreken. Dat begint nu toch al redelijk goed te lukken, zelfs het dialect dat hier gesproken wordt is al een stuk duidelijker. Op school zijn er 7 verschillende vakken die ik heb, 4 verplichte vakken: Geschiedenis, Noors, Gym en Godsdienst. Daarnaast zijn er nog 3 keuzevakken waarvoor ik Engels, Psychologie en jawel Noorse politiek heb gekozen. Of dat zo een slim idee was moeten we nog even afwachten maar in elk geval zeer interessant.
Ik heb nog een paar fototjes voor jullie van het huis en de omgeving, volgende keer kan ik eens kijken of ik een klasfoto kan nemen ;)
Foto’s: [http://s1370.photobucket.com/user/xLePolte/library/Huset]

Zoals ik al had gezegd heb ik enkele reisjes gemaakt, ik ben nog maar net terug van mijn 2e reis in Noorwegen. Ik ben namelijk dit weekend helemaal naar het zuiden van Noorwegen gevlogen. Vorige zondag werd mijn gastneefje gedoopt (over het algemeen zijn mensen hier in Noorwegen niet zo heel gelovig maar er is een hele sterke traditie om je kind te laten dopen), dus werd alle familie opgeroepen om naar de doop te komen. Dus hebben we het vliegtuig naar het stedelijke Kristiansand en Lillesand genomen. Daar zijn we dan enkele dagen verbleven bij mijn 2 gastzussen. Een kinderdoop hier is een groots feest met heel veel familieleden. Iedereen kleed zich zeer traditioneel: Mannen in een kostuum en vrouwen in een bunad. Een bunad is een traditioneel Noorse outfit dat regio gebonden is. Elke komunne heeft een andere bunad. In de foto’s kan je mijn familie met de nordlandbunad zien (nordland is de kommune waar wij zitten).

Foto’s van de doop van kleine Haakon kan je hier vinden
[http://s1370.photobucket.com/user/xLePolte/library/Doop%20Kristiansand].

Voor de rest heb ik niet echt veel nieuws te vertellen. Zoals ik al zei het leven gaat hier ook gewoon elke dag voort…
Maar ik zal jullie op de hoogte houden als er weer eens iets nieuws gebeurd =)
Als jullie enkele suggesties of vragen hebben kunnen jullie me altijd bereiken via Facebook of via e-mail (poltedeweirdt@yahoo.com).

Groetjes uit het hoge noorden!

Trouwens
Met kerstmis in zicht beginnen er overal typisch Noorse ekrst dingetjes te verschijnen.
Een van zo een typische dingetjes is bijvoorbeeld “Julebrus”, dit is een speciaal soort frisdrank dat alleen tijdens de kerstperiode verkocht word. Het klinkt misschien wel gek maar het is wel ongelofelijk lekker! ;)
IMG_0119

5 reacties op “Van Noord naar Zuid en terug: Reizen in Noorwegen

 1. Hoi, Polte,

  super dat je het zo goed treft met je gastfamilie. Ik ben weggedroomd bij de nachtelijke foto’s van Tromso ( dat strepeke moet je er maar bij denken ! Ben niet zo goed in het vinden van de specialekes op pc ). Een stad verlicht doet me altijd wat mijmeren.

  Ongelooflijk ook het verschil in weersomstandigheden, noord bij zuid. Het Noorden en je thuisbasis brengen me al volledig in de kerstsfeer, het zuiden is daarentegen nog zo groen ! Je kamer en het huis zien er zeer knus uit. De warme familiale omgeving doet ons deugd !

  Tot de volgende, Polte,

  Kus,

  nancy

 2. Hallo makker, leuk je foto’s eens te zien en natuurlijk ook je reisverslagen te lezen, maar ik mis wel enkele foto’s van het noorderlicht. Die staan volgens opa enkel op facebook en daar ken ik niets van. Wacht maar tot ik met “whatsapp” begin.
  Maak er nog leuke maanden van, maar daar ben ik redelijk gerust in.
  Dikke knuffel en tot skyp.
  xxx

 3. Leuk Blogbericht makker!!! Fijn om eens wat dagdagelijkse dingen te zien, de familie, het huis, de kat…
  Ja wat foto’s op school zou ook leuk zijn!
  Fijn om te zien dat je je er helemaal thuis voelt.
  Dikke smak
  Paps en Ingrid

 4. Hey Polte,
  Je ziet er goed uit en hebt het duidelijk naar je zin in het hoge noorden.
  Heb je al een wandelingtje gaan doen op een Eland?
  Bedankt voor de Blog update :)

  Verder genieten hé :)

 5. Waw Polte, knap verslag van de voorbije reizen –
  Je begrijpt dat we meer van dat willen hé –
  De enkele taalfoutjes tegen -dt- nemen we er graag bij –
  Als je de twee talen maar niet door elkaar begint te haspelen –
  Dikke zoen (ook voor de ganse familie)

Reacties zijn gesloten.